Tarsus Şelalesi (Tarsus, Mersin)

Merhabalar,

Bugünkü Gezi durağımızı Mersin Tarsus’tan seçtim.Tarsus Şelalesi Bölgenin en güzel şelalesinden birisi olmuştur herzaman.

Şelale Tarsus ilçe merkezinin kuzeyinde Berdan ( Kydnos ) Çayı üzerindedir. Berdan Nehrinin bu bölümünde nehir suyu 4-5 metrelik bir yükseklikten dökülerek şelale meydana getirmektedir.

Tarsus Şelalesi  Bizans İmparatoru Justinyen (M.S. 527-565) tarafından kenti su taşkınlarından korumak için yaptırdığı bir oluşumdur.Bu eser ırmak yatağının değiştirilmesi fikri ile ortaya çıkmıştır.
Romalılar döneminde şelalenin bulunduğu alan nekropol ( mezarlık ) olarak kullanılmıştır. Şelalenin bulunduğu alanda  kayalara oyularak yapılmış mezarlar nehrin akış yükseltisi altında ortaya çıkmasından sonra oldukça tahrip olmuş durumdadır.

Şelalenin yaz kış suyun soğukluğu değişmez.Bunun sebebi ise Toroslar dan çok kısa bir sürede aşağılara inmesidir.İlkbahar aylarında çağlayanı, güneşin batışı ve doğuşu ile gelenlere muhteşem bir  görüntü sunar. Soğuk suyundan dolayı Araplar Kydnos’a, o dönemde El-Baradan ismini vermişlerdir. El-Baradan ismi günümüze Berdan olarak gelmiş ve hayatımıza girmiştir. Berdan’nın soğuk sularının şifa olduğu ise dilden dile dolaşmıştır. Halife Memun’un Berdan’ın soğuk sularından şifa bulmak için yıkandığı sonrasında zatüreye kapılarak Tarsus’da vefat ettiği ve Tarsus’a gömüldüğü bilinmektedir. Geçmiş tarih de yaşamış olan ve kaynaklarda yazılana göre Büyük İskender Berdan’da yıkanarak zatüreye kapılmış ve bir daha iyileşememiştir.
Tarsus’a uzaklığı yaklaşık 2 km. olan Tarsus Şelalesi çevresinde oteller,restaurantlar ve piknik alanları bulunmaktadır.
Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğramanızı öneririm.Özellikle şelalenin yanında çay/kahve içmek oldukça keyifli oluyor.

Selamlar;Ilker Tolunay

 

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Sitedeki yazılar kopyalanamaz !
Gezerek Yiyelim